Meeoaved gej trèk no de Reddelberg

Meiboomplanting

De stad Hasselt, Het Feestcomité en de Rederijkerskamer De Roode Roos wilden dit jaar een nieuwe wind laten blazen op de meiboomplanting.
Een nieuw gegeven was dat de ‘oude’ traditie en Historische figuren en verhalen opnieuw hun opwachting zouden maken.
Wim Reyskens, onze voorzitter had dit jaar de eer om als schrijver en regisseur, bij het organisatorisch team van de Meiavondviering mee aan tafel te zitten, en nieuwe plannen te smeden. Natuurlijk kon hij geen nee zeggen op de vraag om de historiek van de meiboomplanting in levende korte scènes te gieten, wat hij een hele eer vond. Het was de bedoeling om de Hasselaren en de bezoekers een bagage over de traditie en het ontstaan van de Meiavond mee te geven.
Achttien middeleeuwse personen van Toneelgezelschap De Banneuxkes brachten een paar momenten uit deze rijkelijke Hasseltse geschiedenis terug tot leven op een drietal locaties die in de nabije omgeving van de Reddelberg gelegen waren. Het Hasselts dialect zegevierde in alle gesproken scènes.
Drie vertellers spraken het publiek toe op een ludieke manier en nam het mee in de historiek van de meifeesten en hun gebruiken van weleer. Tijdens de korte wandeling kreeg het publiek de nodige uitleg van de vertellers, voor dat zij konden genieten van de mooie scènes op de drie locaties.
Het was bedoeling om deze bezoekers vlot door de geschiedenis te loodsen, en een bagage aan info mee te geven die resulteerde in het feestelijk resultaat van het spektakel dat om 21 uur van start ging op de Reddelberg. Op de drie van elkaar gescheiden locaties kwamen aparte thema’s heel kort aan bod:
Het aanstellen van de Meigraaf, het ontstaan van het Meiliedje en jullie kunnen getuige zijn van de manier waarop vrouwen omgingen met feestelijkheden. Het ontwerp en het vervaardigen van de mooie Middeleeuwse kledij was in de vakkundige handen van Ronny Dupont.
Omstreek 21u00 brak op de Reddelberg het grote feest los met het rechtzetten van de meiboom, speeches en het weerklinken van het Meiliedje.
Iedereen zag dat het goed was, en dat er een nieuwe frisse wind waaide op de Reddelberg, dankzij de inspanningen van de Banneuxkes, spelers, techniekers en organisators 

Foto's van André Gielissen

Vejer obb'n rèè

{gallery}historiek/2017/voorstelling{/gallery}

Foto's van André Gielissen


t Ès fíés obbe Beek, wèdde da doa wirremal baggaar va kim! 

{gallery}historiek/2017/jeneverfeesten{/gallery}

Foto's van André Gielissen